Francuska zupa cebulowa

Z kuchnią francuską nierozerwalnie związana jest zupa cebulowa, która uważana jest za królową francuskich zup. Zupa cebulowa należy do jednej z bardziej aromatycznych zup. Jeśli będziemy ją przyrządzać to z pewnością wszyscy sąsiedzi poczują co jest dziś u nas na obiad. Do przygotowania zupy cebulowej będziemy potrzebować kilku dorodnych cebul oraz bulionu drobiowego. Potrzebna nam będzie także mąka, które użyjemy do zasypania cebuli przed dodaniem jej do wywaru. Niektórzy dodają do zupy cebulowej także lampkę białego wytrawnego wina. Inni preferują wlewanie wprost do talerza po kieliszku czystej wódki. Tak podana zupa cebulowa jest świetną rozgrzewką po zimowym spacerze, na którym mocno zmarzliśmy. Zupę cebulową warto doprawić odrobiną imbiru i gałki muszkatołowej. Imbir jeszcze bardziej wzmocni właściwości rozgrzewające zupy cebulowej. Gałka muszkatołowa zaś nada zupie niepowtarzalny smak. Zupę cebulową podaje się z grzankami, które najlepiej jest przygotować z bagietki. Warto posypać je po wierzchu startym żółtym serem.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.