Kutia na wigilię

W wielu regionach Polski nie ma wigilii bez kutia – potrawy, która pochodzi z kuchni ukraińskiej. Kutia jest rodzajem deseru, który przygotowuje się z pszenicy. To właśnie pszenica stanowi podstawę kutii. Oprócz pszenicy do jej przygotowania używa się maku, miodu oraz bakalii. Wśród bakalii, które najczęściej dodaje się do kutii wymienia się orzechy włoskie i laskowe oraz rodzynki. Niektórzy dodają także migdały oraz skórkę otartą z pomarańczy. Skórka z pomarańczy nadaje kutii niesamowity aromat. Według wielu przepisów do kutii dodaje się także słodką śmietanę. Kutia podawana jest zazwyczaj w wielkiej misie, z której każda osoba biorąca udział w wieczerzy nakłada się sobie kutię na swój talerzyk. Kutia jest potrawą bardzo słodką. Dlatego trzeba uważać dodając do niej miód. Jeśli dodamy go za dużo może stać się tak słodka, że po paru łyżeczkach będziemy mieli jej dosyć. Pszenicę, której mamy zamiar użyć do przygotowania kutii trzeba zalać na całą noc wodą. Po całej nocy w wodzie trzeba ją gotować około czterech godzin.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.