Polski barszcz czerwony

Nie ma polskiej wigilii bez barszczu czerwonego. Jest to tradycyjna zupa, która musi zagościć na każdym wigilijnym stole. Najlepszy barszcz czerwony trzeba zacząć przygotowywać przynajmniej dwa dni przed wigilią. Jednego dnia należy ugotować buraki (można je także upiec – barszcz zyska niepowtarzalny aromat) oraz przygotować wywar warzywny. Obowiązkowo trzeba też namoczyć suszone grzyby. Wodę z moczenia grzybów dodaje się następnie do barszczu. Drugiego dnia do wywaru warzywnego dodaje się starte na tartce buraki. Barszcz należy chwilę podgrzewać razem z burakami. Należy pilnować żeby go jednak nie zagotować. Zagotowanie barszczu sprawi, że zamiast pięknego czerwonego koloru będzie on miał kolor brązowy. Do czerwonego barszczu obowiązkowo trzeba dodać kilka ząbków przetartego czosnku. Nada to zupie fantastyczny aromat. Wiele osób nie wyobraża sobie barszczu czerwonego bez majeranku, który także nadaje zupie fantastyczny aromat. Oczywiście barszcz doprawia się także solą oraz pieprzem. Jeśli jest zbyt słodki warto dodać sok z cytryny.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.