Pyszna jesienna szarlotka

Trudno wyobrazić sobie jesienną kuchnię, po której chociaż raz nie rozchodziłby się zapach pieczonej właśnie szarlotki. Szarlotka jest idealnym ciastem na jesień. Wtedy to właśnie jabłka są najlepszej jakości, a nasza szarlotka uda się w związku z tym najlepiej. Istnieje wiele rodzajów szarlotki. Do najprostszych należy szarlotka biszkoptowa, która uda się nawet niewprawionej gospodyni. Lubiana jest szarlotka przyrządzana na kruchym cieście. Jeśli chcemy przygotować luksusową wersję szarlotki warto pokusić się o tą, która na wierzchu na bezę. Jednak przygotowanie takiej szarlotki wymaga już trochę więcej wprawy i doświadczenia od gospodyni. Obowiązkowym elementem każdej szarlotki jest cynamon, który sprawia, że nabiera ona niepowtarzalnego smaku. Jabłka do szarlotki można pokroić rozmaicie. Wszystko uzależnione jest od naszego gustu. Jedni preferują jeśli będą one starte na tartce, inni zaś wolą jeśli jabłka zostaną pokrojone w grubą kostkę. Świetnie smakuje podawana na ciepło z lodami waniliowymi.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.