Pyszny domowy pasztet

Wiele osób bardzo ceni sobie przyrządzany w domu pasztet. Pasztet domowy zdecydowanie różni się od tego, który można kupić w sklepie. Jego przygotowanie jest nie lada sztuką. Do jego przygotowania potrzeba nam kilka różnych rodzajów mięsa. Przede wszystkim potrzebujemy podrobów. Do tego dodaje się mięso drobiowe, dzięki któremu nasz pasztet nie będzie zbyt tłusty. Można do niego dodawać warzywa. Wiele osób uważa, że pasztet nie będzie dobry jeśli nie dodamy do niego suszonych grzybów. Grzyby nadają pasztetowi niepowtarzalny aromat. Nie ma też pasztetu bez gałki muszkatołowej. Jest to podstawowa przyprawa używana do przygotowania pasztetu. Oprócz niej dodaje się do niego także pieprz, sól oraz imbir. Mięsa na pasztet trzeba bardzo drobno zmielić. Aby jednak masa mięsa stała się bardziej plastyczna dodaje się do niej bułkę tartą oraz jajka. Pasztet formuje się w odpowiedni kształt i umieszcza w brytfance. Wiele osób uważa, że dobry pasztet uda się jedynie wtedy kiedy będzie go piekli w kąpieli wodnej. Oczywiście nie jest to obowiązkowe.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.