Słynna potrawa Wschodu

Bardzo popularną potrawą, która pochodzi z krajów wschodnich jest pilaw, który coraz częściej pojawia się także na europejskich stołach. Tradycyjnie pilaw przyrządzany jest z ryżu oraz mięsa baraniego. Oprócz baraniny w oryginalnej wersji tej potrawy spotkać można jeszcze ryby. W europejskim wydaniu baranina zastępowana jest często innymi rodzajami mięsa. Popularna jest wołowina. Chcąc przygotować dobry pilaw musimy zaopatrzyć się w dobrej jakości ryż. To od niego w dużej mierze zależy bowiem to, czy nasza potrawa będzie miała naprawdę dobry smak. Oprócz mięsa i ryżu do potrawy tej dodaje się różnorodne warzywa. Najbardziej popularna jest surowa papryka. Najczęściej przygotowując pilaw sięga po tą w kolorze czerwonym. Do przygotowania tej potrawy potrzebujemy także dobrej jakości bulion mięsny, który powinien być dość mocno esencjonalny. Pilaw jest potrawą, która powinna być dość mocno przyprawiona. Używa się do niej mocno aromatycznych przypraw takich jak chociażby imbir oraz gałka muszkatołowa.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.