Tort na urodziny

Żadne urodziny nie mogą odbyć się bez tortu. Tort jest uważany za najbardziej ekskluzywny deser. Składa się z ciasta, które przekładane jest różnego rodzaju masą. Ciasto na tort jest ciastem biszkoptowym. Jego przygotowanie nie należy do najłatwiejszych.  Na tort potrzebujemy zazwyczaj przynajmniej dwóch biszkoptów. Jednak im więcej ich będzie tym nasz tort będzie większy. Najpopularniejszą masą do tortu jest masa przygotowywana na bazie masła. Jest to jednak masa bardzo ciężka i słodka. Aby ją zrównoważyć warto jeden biszkopt przełożyć kwaśnym dżemem. Jeśli jednak nie przekonamy się do masy masłowej warto biszkopty w torcie przełożyć bitą śmietaną. Tort z bitą śmietaną jest tortem bardzo lekkim i delikatnym. Tort może być bardzo różne udekorowany. Wszystko uzależnione jest od okoliczności na jakie przygotowany został tort. Do dekoracji tortu można używać masy marcepanowej. Świetnie sprawdzają się także kwiatki wykonane z masy cukrowej lub masy, z której wyrabia się opłatki. Torty dekoruje się także owocami.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.