Tradycyjna grecka potrawa

Z grecką kuchnią nierozerwalnie związana jest musaka – tradycyjna grecka potrawa. Do jej przyrządzenia niezbędne są bakłażany, które stanowią podstawę tej potrawy. W polskim wydaniu bakłażany są często zastępowane przez cukinię. Oprócz bakłażanów do przyrządzenia musaki niezbędne jest mięso. W oryginalnej, greckiej wersji powinno to być mięso baranie. Jednak Polacy, którzy decydują się na samodzielne przyrządzenie musaki zazwyczaj sięgają po mięso wołowe lub wieprzowe. Spowodowane jest to tym, że baranina jest w Polsce słabo dostępna. Oprócz bakłażanów oraz mięsa do przygotowania musaki potrzebne są także pomidory. Ważne żeby były to pomidory bardzo dobrej jakości. Zdecydowanie trzeba wystrzegać się pomidorów mało dojrzałych, które siłą rzeczy będą mało słodkie. Do musaki także używa się sosu beszamelowego. Bakłażany układa się w naczyniu na zmianę z warstwą mięsa i pomidorów. Grecy do przyprawienia musaki używają cynamonu. Takie połączenie raczej nie odpowiada jednak Polakom, którzy rezygnują z tej przyprawy w musace.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.