Tradycyjna włoska lasagne

Miłośnicy włoskiej kuchni z pewnością cieszą się kiedy na stole pojawia się lasagne – jedna z tradycyjnych potraw, która najlepiej smakuje z pewnością we Włoszech. Lasagne przyrządzana jest z makaronu. Jest to jednak makaron zupełnie inny niż ten, do którego jesteśmy przyzwyczajeni. Nie są to bowiem tradycyjne nitki, świderki czy pióra a płaty makaronu. Do przygotowania lasagne płaty makaronu trzeba wcześniej obgotować. Następnie układa się je w naczyniu, które przeznaczone jest do zapiekania. Płaty makaronu przekłada się różnymi rodzajami farszu. Najpopularniejszym, a zarazem najprostszym jest ten, który przyrządza się z mięsa mielonego oraz pomidorów. Lasagne jest potrawą, która powinna być bardzo dobrze przyprawiona. Używa się tutaj dużo ziół. Królują oczywiście bazylia oraz oregano. Po ułożeniu makaronu przełożonego farszem lasagne zalewa się sosem beszamelowym. Sprawia to, że lasagne nie będzie sucha. Jeśli podajemy lasagne warto zaserwować do niej lampkę wina. Lasagne świetnie sprawdzi się na wytwornej kolacji.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.