Tradycyjne polskie kopytka

Trudno wyobrazić sobie polską kuchnię bez tradycyjnych kopytek. Kopytka przyrządza się z ugotowanych wcześniej, a następnie wystudzonych ziemniaków. Dodaje się nich mąkę oraz jajko. Wszystko razem się zagniata, następnie formuje się z ciasta długie wałeczki, z których odcina się niewielkie kawałki ciasta odcinając je pod skosem. Nazwa potrawy wzięła się oczywiście od kształtu samych kopytek. Kopytka mogą być podawane na różne sposoby. Chyba najbardziej lubiany jest ten, który polega po prostu na przygrzaniu ugotowanych wcześniej kopytek na rozgrzanym tłuszczu. Popularnym jest także podawanie kopytek bezpośrednio po ugotowaniu polanych tłuszczem ze zrumienioną drobno posiekaną cebulą. Oczywiście kopytka można podawać także z różnymi sosami. Doskonale do kopytek pasuje sos grzybowy. Idealnie komponują się z nimi także sosy przygotowane z różnych gatunków mięs. Jeśli podajemy kopytka z mięsnym sosem warto przygotować do nich także surówkę. Świetnie pasuje do nich surówka przyrządzona z kiszonej kapusty.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.