Tradycyjne polskie pierogi

Bardzo popularną w Polsce potrawą są pierogi. Do ich przyrządzenia trzeba sporządzić ciasto, które przygotowuje się z mąki oraz wody. Co ciekawe nie dodaje się do ciasta pierogowego jajek. Pierogi można podawać z różnorakimi farszami. Dzieciaki szczególnie lubią te, które są podawane z owocami. Latem na polskich stołach królują więc pierogi podawane z truskawkami, jagodami oraz wiśniami. Podaje się je polane śmietaną i posypane cukrem. Bardzo popularne są także farsze przygotowywane na ostro. Tutaj królują pierogi podawane z mięsem. Bardzo popularne są te, które przygotowuje się z mięsem, kapustą oraz suszonymi grzybami. W niektórych rejonach Polski popularne są pierogi przygotowywane z kaszą gryczaną. Do jednych z najbardziej popularnych pierogów należą pierogi ruskie. Farsz do nich przygotowuje się z białego sera oraz ziemniaków. Pierogi z farszem na ostro można jeść albo bezpośrednio po ugotowaniu albo też odsmażone na rozgrzanym tłuszczu i polane skwarkami. Niektórzy podają do pierogów surówkę.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.