Czy tradycyjne polskie potrawy nie mają już szans?

Kuchnie innych krajów są coraz bardziej lubiane przez Polaków. Nie tylko chętnie próbują ich na wycieczkach zagranicznych, ale i w restauracjach w kraju. Coraz więcej osób próbuje też eksperymentować w kuchni i przygotować np. sushi. Niektóre potrawy można przygotować dużo łatwiej i szybciej niż tradycyjny polski obiad z ziemniakami, mięsem i surówką. Doskonałym przykładem są tu wszelkie wariacje na temat makaronu. Są sycące, a ich przygotowanie może zająć nawet kilkanaście minut-wystarczy ugotować makaron i dodać do niego przygotowany na szybko, prosty, ale smaczny sos. Niektórym natomiast polskie potrawy wydają się zbyt pospolite i na małe przyjęcie w domu czy kolację ze znajomymi przygotowują danie kuchni świata, które wcale nie musi być dużo bardziej wykwintne-ważne, że jego nazwa brzmi obco. Tymczasem, gdyby zagłębili się w staropolskie przepisy, na pewno odkryliby mnóstwo nieznanych nam dziś potraw. Polskie jedzenie też może być wyszukane i smaczne. Jeśli utożsamiamy polską kuchnię ze schabowym i rosołem, to tak naprawdę niewiele o niej wiemy. To, że są one popularnymi daniami obiadowymi nie znaczy, że nie ma w naszej kuchni innych smacznych dań. Poświadczyć to mogą zresztą obcokrajowcy. Polacy zachwycają się ich kuchnią, a oni… naszą. Należy próbować kuchni świata, ale warto też doceniać to, co polskie.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.