Kulinarne mody podbijają Polskę

W ostatnich latach można zaobserwować, że Polacy coraz chętniej próbują specjałów z różnych części świata. Na terenie całego kraju spotkać można już chyba wszystkie możliwe restauracje serwujące niepolskie dania. Mamy więc i restauracje orientalne, krajów europejskich, amerykańskie… A Polakom coraz bardziej smakuje jedzenie w nich podawane! Są także potrawy, które od pewnego czasu są po prostu modne i których wręcz nie wypada nie spróbować. Zacznijmy więc od owoców morza, które w polskich restauracjach pojawiły się chyba najwcześniej. Tu największą popularnością cieszą się od lat krewetki i homary, a wśród mięczaków ostrygi, przegrzebki. Kolejna potrawa to pochodzące z Japonii sushi, czyli ryż zawinięty z różnymi dodatkami-najczęściej surowymi, np. owocami morza, wodorostami itp. Z włoskiej kuchni spaghetti nadal na topie, lecz jest już doskonale znane-teraz czas na frittatę-omlet jajeczny z mieszkanką warzywną. Mody dotyczą też deserów i alkoholi. Tiramisu, tarta na słodko-pozycje obowiązkowe do spróbowania! Do tego drink Margarita (meksykański) czy mojito (kubański). Dziś Polacy są w stanie spróbować wielu narodowych potraw różnych krajów europejskich, wcale do nich nie wyjeżdżając. Zanim jednak wybierzemy się restauracji, warto nieco poczytać. Może się okazać, że to, co podano nam jako burrito, wcale nim nie jest. Bądźmy czujni i nie dajmy się nabrać!

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.