Poznawanie kuchni innych narodów kształci

Od kiedy Polska dołączyła do Unii Europejskiej, podróżowanie w obrębie krajów do niej należących jest o wiele prostsze. Wystarczy tylko dowód i oczywiście fundusze na wyjazd. Podczas kolejnych podróży Polacy coraz chętniej dają się namówić na skosztowanie regionalnych specjałów. Nie są już tak bardzo zachowawczy, jak dawniej. Być może przyczynia się do tego europejski styl życia, do którego aspirują. Potrawy, które do tej pory wydawały im się dziwne i „na pewno nie smaczne”, dostają drugą szansę-nie wypada przecież odrzucać czegoś, czego się nie zna. Takie podejście ma na pewno swoje dobre strony, gdyż pozwala nam bardziej otworzyć się na inne kultury, a w kuchnia jest dla każdej z nich przecież bardzo ważna. Jeśli jakaś potrwa nam nie zasmakuje podczas pobytu za granicą, nie musimy jej przecież jeść po raz drugi. Każde doświadczenie jest jednak cenne, następnym razem będziemy wiedzieli, czego nie zamawiać. Otwarcie się na kuchnię innych europejskich krajów może być dla nas zresztą bardzo dobre ze względów zdrowotnych, np. dieta śródziemnomorska, obfitująca w warzywa i owoce, a ograniczająca tłuszcze i słodycze, uznawana jest za bardzo zdrową. Wystarczy spojrzeć na cieszących się życiem i pełnych energii Włochów czy Greków, aby zobaczyć, ile może ona dać korzyści. Warto naśladować ich styl przyrządzania posiłków.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.